Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kruszonka
margaryna Kasia 1/3 kostki
mąka 250 g
cukier 0,5 szklanki
Ciasto:
mąka 500 g
cukier 0,6 szklanki
margaryna Kasia 120 g
cukier wanilinowy 1
jajko 4
mleko 250 ml
drożdże 30 g
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Mleko podgrzewamy i w połowie mleka rozpuszczamy pokruszone drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę Kasię rozpuszczamy w reszcie ciepłego mleka. Jajka ubijamy z cukrem, Następnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach ubite jajka z drożdżami, mąką, rozp. margaryną. Odstawiamy do wyośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy na blachę i czekamy znowu do wyrośnięcia i nakładamy owoce (owoce wcześniej mieszamy z łyżką mąki). Kruszonke robimy z margaryny, mąki i cukru, wyrabiając dobrze ciasto. Następnie wkłądamy na 30 min do lodówki i kruszymy na ciasto.
Pieczemy 60 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna56 13.04.2012 22:09
pyszne! uwielbiam rabarbar w ciastach
edyta44 30.01.2012 19:22
pycha
Mariusz10 21.08.2011 21:54
super
IlonaAlbertos 01.07.2011 00:35
Uwielbiam takie ciasta
MAR3STA 30.06.2011 23:26
świetne ciasto!
Katarzyna/kate1980 28.06.2011 18:32
super
Iwusia 27.06.2011 23:46
wspaniałe :)
monika154 27.06.2011 18:08
uwielbiam rabarbar
agnieszka214 27.06.2011 14:49
pyszne
novita26 27.06.2011 08:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak