Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek z bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 0,5 kostki
jajko 1 szt
białko 2 szt
cukier puder 5 łyżek
migdały 5 dag
masa makowa 1 op
cukier 5 łyżek
konfitura wiśniowa 200 dag
morele suszone 10 dag
rodzynki 10 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek z bezą

Mąkę przesiewamy z solą. Ucieramy jajko, posiekane masło z cukrem pudrem. Zgniatamy ciasto,schładzamy,wałkujemy i wykładamy na formę wyłożoną pergaminem( można nakłuć). Piec 170 C przez 5 min.
Mielimy migdały, ubijamy białka i porcjami dodajemy cukier i migdały.
Upieczone ciasto smarujmy masą makową. Masę z białek układamy na maku( podwyższamy na brzegach). Piec ok 15 min w 160 C. Na koniec można posmarować srodek konfiturą i posypać morelami i rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak