Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałuszki na parze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 90dag
drożdże 6dag
sól szczypta
cukier 6łyżek
olej 2łyżki
mleko 350ml
jajko 4
aromat cytrynowy kilka kropel
dżem
masło
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Gałuszki na parze

Rozkruszamy drożdże i rozcieramy z 5łyżkami ciepłego mleka ,łyżką mąki i łyżeczką cukru.Odstawiamy do wyrośnięcia,mieszamy z resztą składników .Wyrabiamy,odstawiamy na 30min.Łyżką wykrawamy kawałki ciasta .Pośrodku każdego robimy wgłębienie i wkładamy pół łyżeczki dżemu.Zlepiamy,formujemy kule i odkładamy na 20min na posypaną mąką stolnicę.Gotujemy na parze ok 15min.Polewamy roztopionym masłem i posypujemy kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 03.12.2011 13:13
smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak