Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki w syropie

4.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Aromatyczny, słodki syrop z truskawek na zimę! Jak go przygotować? Poznaj nasze sprawdzony przepis. 

Składniki:

truskawki
woda 1 litr
cukier 0.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w syropie

Syrop z truskawek to przedłużenie lata zimą. Te czerwone, soczyste owoce zamknięte pod wieczkiem słoiczka nadają się jako dodatek do ciast, deserów, gofrów, placuszków. 

Przepis możecie wykorzystać, aby przygotować również w ten sposób, również inne owoce lata - maliny czy jagody. 

Wybieramy ładne truskawki, nie dajemy takich które są przejrzałe lub lekko zgnite (nawet jeśli odkroimy zepsuty kawałek to może to spowodowac ze cały słoik się popsuje). Umyte owoce wkładamy do 1/2 wysokosci słoika. przygotowujemy zalewę z wody i cukru w stosunku 2:1, jeżeli łączna objętość wszystkich słoików wynosi 5 litrów to robimy 2 porcje (2 litry wody i kilo cukru), w zależność od ilości truskawek przygotowujemy zalewe - gotujemy wode razem z cukrem i gorącym syropem zalewamy owoce, przykładamy folijką i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

Gdy sezon na truskawki powoli dobiega końca warto wygospodarować chwilę czasu, aby przygotować z nich przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty - jak wolicie. W każdej z tych wersji smak truskawek zimą przypomni Wam słoneczną, czerwcową aurę. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak