Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 8 szt
jabłka 1 kg
ziemniaki 1 kg
ogórek zielony 2 szt
śmietana 12%
sól szczypta
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z jabłkami

Udka myjemy (możemy zdjąć skórkę) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy przyprawami. Jabłka kroimy w plastry i układamy na udkach. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, posypujemy solą i mieszamy ze śmietaną. Na talerzu układamy jabłka, ziemniaki, udka i mizerię. Ziemniaki posypujemy suszonym koperkiem (lub świeżym)

przyprawa uniwersalna - opcjonalnie
udka - mniejsze części

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 26.06.2011 10:55
Uwielbiam połączenie drobiu i owoców!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak