Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowy słodziaczek

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier 8 łyżek
mąka ziemniaczana 10 łyżek
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 opakowania
rabarbar 4 łodygi
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowy słodziaczek

Najpierw gotujemy budyn i odstawiamy w chłodne miejscedo przestudzenia. Rabarbar obieramy ze skórki i drobniutko kroimy.Zasypujemy cukrem,kiedy puści sok,przekładamy na sitko i odsączamy.

Miękką margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę.Stopniowo dodajemy jajka i żółtka.Ucierając wsypujemy mąki,sól i proszek do pieczenia.Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem formę. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy połową rabarbaru. Na rabarbar wykładamy przestudzony budyń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach, 20-25 minut.

Białka ubijamy,ze stopniowo dosypywanym cukrem, na sztywną,lśniącą masę. Wsypujemy do białek odsączony dokładnie rabarbar i delikatnie mieszamy.Tak powstałą masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika,na tę samą temp. Podajemy po całkowitym wystudzeniu ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 16.07.2011 08:19
pyszności
czekoladka_m 29.06.2011 13:01
Fajny ten słodziaczek:)
iwa643 28.06.2011 06:14
super
Nina7 26.06.2011 12:46
Pyszności:)
1j1o1l1a1 25.06.2011 18:59
apetyczny \"słodziaczek\" :)
Agnieszka_B 25.06.2011 17:26
Piękne i pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak