Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z patelni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8 szt
woda gazowana 4 łyżki
papryka czerwona 2 szt
pieczarki 20 dag
natka 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Koperek suszony Prymat do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z patelni

1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
2. Rozgrzać patelnię.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, posolić i usmażyć. Jajka wbić do miseczki, wlać mleko, posolić i ubić trzepaczką (ok 2 min). Dodać posiekaną natkę i pieprz do smaku.
4. Dolać łyżkę oliwy, wlać 1/4 masy jajecznej. Zmniejszyć ogień i smażyć. Gdy spód omletu się zetnie, co jakiś czas brzegi omletu podważać drewnianą łopatką. Przechylać patelnię tak, żeby pod spód spływały nieścięte jajka.
5. Po 5 min rozrzucić na omlecie 1/4 papryki i pieczarek. Posypać koperkiem i pieprzem. Omlet złożyć na pół, smażyć jeszcze 2 min. W podobny sposób usmażyć jeszcze z pozostałej masy 3 omlety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 14.05.2013 12:27
szybko i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak