Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kakaowa z rodzynkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1,5 szklanki
kakao ciemne 3 łyżki
białko 1,5 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
masło roztopione 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kakaowa z rodzynkami

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, następnie dokładnie odsączyć najpierw na sitku, a później na ręczniku papierowym.

Wymieszać w misce: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i rodzynki tak, aby rodzynki były dokładnie obtoczone w mące.

Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
Ciągle miksując wlewać roztopione, chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o pojemności 1,5 litra. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 190*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 27.03.2013 15:28
Z rodzynkami jeszcze nie jadłam ale na pewno jest pyszna:)
IZABELA29 03.03.2013 09:57
już dawno zwykłej babki nie robiłam...
barbara11561 02.03.2013 00:41
bardzo smaczna babeczka
caralajna 01.11.2012 07:46
świetny pomysł na wykorzystanie białek :)
Grazyna0211 26.10.2012 13:45
świetne ciasto
Elżbieta17 08.05.2012 08:58
pychotka:)
ben-ka 21.12.2011 10:04
takie ciasto to ja też lubię.
IZABELA29 25.11.2011 14:51
świetna ,muszę kupić sobie taką foremkę do babki
Iwona51
Iwona51 01.08.2011 20:14
smaczna
Agiatis 09.07.2011 11:41
pyszotka:)
caroline1983 27.06.2011 13:37
Uwielbiam takie ciasta
Magdalena1110 25.06.2011 09:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak