Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabiki z kurkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg kurek (świeże albo mrożone) 50-75
cebula 1
łyżki masła 2
łyzki mąki pszennej 3
łyżeczki mąki kukurydzianej 1-2
łyżki śmietany 22% 3-4
sól, pieprz mielony do smaku:
kotlety schabowe 4 (bez kości, ze schabu środkowego

Przepis i sposób przygotowania na: Schabiki z kurkami

Kotlety lekko rozklepać, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć lekko w mące pszennej. Grzyby świeże oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety do zrumienienia z obu stron, przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy masło, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę, dodajemy grzyby (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy całkowicie), smażymy ok. 5-10 min. aby grzyby zmiękły. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli grzyby puściły dużo wody to możemy sosu nie odparowywać tylko zagęścić mąką kukurydzianą - nie trzeba jej rozrabiać wcześniej z wodą, można po troszeczku dodawać do pyrkotającego sosu. Do sosu wkładamy obsmażone kotlety i dusimy całość 3-5 min. Podajemy z purre z ziemniaków i marchewki, posypując całość posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danost 10.12.2012 21:09
fajne
Magula 14.06.2012 12:17
smaczne
jolajka 26.08.2011 18:58
fajnie, że trafiłam na ten przepis, kurki u nas wszędzie ...jutro na obiad będzie
Marek6 10.07.2011 21:07
Dobre
anoosia 17.05.2011 19:01
kurki na pewno dają wyjątkowy smak
SmacznaPyza 16.05.2011 18:36
Elu, najważniejsze żeby nie długo je smażyć czy dusić bo zamiast mięknąć robią się gumowate i niedobre
bietka 31.08.2010 22:03
Jakoś nie mogę się przemóc do kurek, nigdy jeszcze nie robiłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak