Schabiki z kurkami

Schabiki z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg kurek (świeże albo mrożone)

    50-75
  • cebula

    1
  • łyżki masła

    2
  • łyzki mąki pszennej

    3
  • łyżeczki mąki kukurydzianej

    1-2
  • łyżki śmietany 22%

    3-4
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • kotlety schabowe

    4 (bez kości, ze schabu środkowego
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety lekko rozklepać, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć lekko w mące pszennej. Grzyby świeże oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety do zrumienienia z obu stron, przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy masło, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę, dodajemy grzyby (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy całkowicie), smażymy ok. 5-10 min. aby grzyby zmiękły. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli grzyby puściły dużo wody to możemy sosu nie odparowywać tylko zagęścić mąką kukurydzianą - nie trzeba jej rozrabiać wcześniej z wodą, można po troszeczku dodawać do pyrkotającego sosu. Do sosu wkładamy obsmażone kotlety i dusimy całość 3-5 min. Podajemy z purre z ziemniaków i marchewki, posypując całość posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Danost

10.12.2012 21:09
fajne

Magula

14.06.2012 12:17
smaczne

jolajka

26.08.2011 18:58
fajnie, że trafiłam na ten przepis, kurki u nas wszędzie ...jutro na obiad będzie

Marek6

10.07.2011 21:07
Dobre

anoosia

17.05.2011 19:01
kurki na pewno dają wyjątkowy smak

SmacznaPyza

16.05.2011 18:36
Elu, najważniejsze żeby nie długo je smażyć czy dusić bo zamiast mięknąć robią się gumowate i niedobre

bietka

31.08.2010 22:03
Jakoś nie mogę się przemóc do kurek, nigdy jeszcze nie robiłam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat