Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banica z fetą i ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 dag
ocet 1 łyżka
ser feta 60 dag
jajko 4 szt
mleko 1/2 szklanki
zioła
woda letnia 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Banica z fetą i ziołami

1. Ciasto: Z 50 dag mąki pszennej, 10 łyżek letniej wody, 1 łyżeczki octu lub 1 łyżki soku z cytryny i soli wyrobić gładkie twarde ciasto. Podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. 2. Nadzienie: 40 dag sera feta pokruszyć, połączyć z 4 jajkami, szklanką mleka, ziołami (pół łyżki cząbru, 1 łyżka bazylii, 1 łyżki ostrej papryki) i 2 ząbkami czosnku. Okrągłą formę wysmarować masłem. 6 łyżek masła stopić. Pierwszą bułeczkę rozwałkować najcieniej jak się da. Nałożyć na to farszu i zrolować. Ułożyć spiralnie na blasze (a może świetnie do tego nadać się prodiż) zaczynając od środka. I tak kolejne 3 dokleić. Powstałego ślimaka polać stopionym masłem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200°C. U nas gdzieniegdzie robi się Banicę. Pewnego dnia Makłowicz prezentował goszcząc u pewnych pograniczników. Taką banicę przygotowuje też się z mięsa, a Chorwaci dodają też jabłka (na słodko). Nazywają to Burek i odziedziczyli i zachowali przepis po dawnych mieszkańcach - Serbach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 27.09.2010 00:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak