Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z owocem i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 i 1/3 szkl.
drożdże 50 g
żółtko jajek 2 szt.
mleko 1 szkl.
oliwa 1 łyżka
cukier 1 szkl.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z owocem i kruszonką

Przygotować rozczyn z drożdży z 5 łyżek letniego mleka i 1 łyżką cukru i odrobiną mąki. Odstawić. Jajka z cukrem i tłuszczem utrzeć dodawać mleko i mąkę, później dodać wyrośnięte drożdże i resztę mąki wymieszać drewnianą łyżką tak, aby ciasto odchodziło od łyżki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o połowę. Piec przez 40 minut w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szyba 24.06.2011 14:55
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak