Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
jajko 2 szt.
cukier 3/4 szkl.
masło 1 łyżka
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat
cynamon
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i łyżką wyrobić ciasto. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie masło i jedno jajo. Następnie dokładnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie gładkie. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Szklanką lub foremkami wykroić z ciasta pierniczki, posmarować rozmąconym jajem, polać polewą czekoladową i ostudzone udekorować. Piec około 15 minut. W zamkniętej puszce można je przechowywać nawet kilka tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 22.10.2011 10:48
super
Wacław 15.08.2011 15:27
pyszny deserek !
Małgorzata113 24.06.2011 14:14
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak