Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt oszczędny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Biszkopt, to jedno z najczęściej przygotowywanych ciast. Sprawdźcie przepis i przygotujcie pyszne ciasto!

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
mąka pszenna 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
woda 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 op.
cukier wanilinowy 1 op.
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt oszczędny

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, żółtka ucierać z 3/4 szklanki cukru i dodawać po 1 łyżce wody. Z białek ubić pianę i dodać 1/4 szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy, wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni. gdy ciasto odstaje od brzegów tortownicy i patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 26.06.2011 14:23
biszkoptu nie nakłuwa się patykiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak