Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z żeberkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 70 dag
kajzerka 1 szt
mleko 0,5 szklanki
jajko 1 szt
żeberka 0,5 kg
mąka 3 łyżki
cebula 2 szt
natka pietruszki 0,5 pęczka
wędzony boczek 10 dag
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z żeberkami

Kajzerką namaczamy w mleku. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko i mąkę.Dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeberka gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Następnie usuwamy kości i mięso kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, obsmażamy mięso i obrane, posiekane cebule. Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką oleju, wykładamy połowę masy ziemniaczanej, następnie mięso, posypujemy posiekaną natką a następnie wykładamy resztę masy ziemniaczanej.Zapiekamy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ok. 20 min przed końcem pieczenia obsypujemy pokrojonym w kosteczkę boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.05.2013 00:29
zapowiada się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak