Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka buraczana

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 ml
woda 500 ml
sól 1 łyżeczka
buraki czerwone 1 kg
cebula 1 szt.
mięso mielone 400 g
bazylia 2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
mleko 500 ml
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka buraczana

1. Ryz gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i posiekać.
2. Mięso mielone lekko podsmażyć. Dodać cebulę i poczekać aż zmięknie. Gdy ostygnie dodać bazylię, sól i pieprz. Następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Wlać całą mieszaninę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
3 Mleko wymieszać razem z jajkami i polać danie. Piec w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak