Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki drobiowe - paprykowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1
strąka papryki czerwonej i żółtej po 1/2
czubate łyżki mąki ziemniaczanej (może troszkę więcej) 2
czubata łyżka drobno posiekanego pora 1
łyżki pokrojonej zieleniny - natki pietruszki, szczypiorku, koperku... 2
łyżki sosu sojowego ciemnego 2
sól, pieprz mielony do smaku:
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki drobiowe - paprykowe

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i skrapiamy sosem sojowym, mieszamy. Paprykę także kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z porem i zieleniną. Dodajemy jajko, mąkę i mieszamy masę dokładnie - ew. można dodać troszkę więcej mąki kartoflanej albo 1 łyżkę pszennej. Masę doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że sos sojowy jest słony. Masę kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do zrumienienia z obu stron. Przewracamy ostrożnie łopatką dopiero wtedy gdy spód dobrze się przyrumieni. Na koniec dobrze jest przykryć patelnię i na malutkim ogniu jeszcze chwilę poddusić kotleciki. Podajemy z warzywami i jogurtem naturalnym, ziemniakami albo z pieczywem. Dobre są też na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 15.04.2012 10:42
pomysłowe i smaczne
fictor123 05.12.2011 07:55
na pewno smaczne
danusia19671 05.12.2010 16:27
Pychotka
Grażyna13 13.10.2010 19:39
Super te kotleciki :)
wedith1 03.08.2010 19:29
Bardzo apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak