Karczek w sosie paprykowym

Karczek w sosie paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg karkówki wieprzowej

    1
  • cebule

    2-3
  • łyżek mąki pszennej

    kilka
  • duże liście laurowe

    2
  • łyżki sosu sojowego jasnego

    3-4
  • łyżeczki sosu słodko-ostrego chili

    2-3
  • łyżki papryki mielonej słodkiej

    2
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karczek umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem (tylko troszkę). Każdy kawałek oprószyć leciutko solą i opanierować w mące, nadmiar otrzepać. Kłaść na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilości oleju (2-3 łyżki wystarczą). Zrumienione z obu stron kawałki przekładać do rondla. Po usmażeniu wszystkich na tej samej patelni podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę, przełożyć ją do mięsa. Dodać też liście laurowe, oprószyć papryką i wlać ok. 1,5-2 szkl. wody. Dusić ok. 40 -60 min. aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec do sosu dodać sos sojowy i doprawić sosem chili. Podawać z kaszą albo kluseczkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Chojłówna

27.03.2012 18:37
mniam

ziutula

11.05.2011 14:55
pyszne i apetyczne jedzonko....

Grażyna13

15.03.2011 14:31
To by mi smakowało :)

Ewelina47

13.03.2011 18:29
mniam, aż ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat