Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki ryżowo-kokosowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos sojowy 3 łyżki
sos chili 3 łyżki
kiełki fasoli mung 1 puszka
ryż brązowy 2 torebki
jaja 2
tarty ser 4 łyżki
wiórki kokosowe 4 łyżki
kiełki sojowe 1 puszka
pierś z kurczaka 300 g
cebula 1
ząbek czosnku 1
imbir 2 cm
masło 1 łyżka
olej ryżowy 2 łyżki
mleczko kokosowe 1 puszka
śmietana słodka 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
kurkuma

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ryżowo-kokosowe

Gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Umyte i oczyszczone z błon mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy sos chili, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Na 2 łyżkach oleju ryżowego przesmażamy mięso z dodatkiem poszatkowanej cebuli, po chwili dodajemy odsączone kiełki sojowe (fasoli mung), pokrojone w słupki kwaszone ogórki i pokrojony cieniutko imbir - smażymy minutę po czym zalewamy mleczkiem kokosowym. Po kilku minutach dodajemy szczyptę kurkumy, sól i pieprz do smaku. Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką mąki pszennej wymieszanymi w małej ilości wody z dodatkiem słodkiej śmietanki. Do wystudzonego ryżu dodajemy żółty ser i 2 łyżki kokosu i roztrzepane 2 jaja - mieszamy wszystko dokładnie. Żaroodporne szklaneczki smarujemy masłem, wysypujemy kokosem zostawiając na dnie trochę więcej i wypełniamy masą ryżową ubijając łyżką. Zapiekamy w mikrofalówce ok 5 -10 minut (lub odpowiednio dłużej w piekarniku). Wykładamy sos na talerz, na górę wykładamy babeczki - posypujemy poszatkowaną natką kolendry lub pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak