Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z serem pleśniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchewka 2 szt.
kiełbasa 40 dag
mleko 1/2 l
ser pleśniowy 20 dag
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
sól
pieprz
Mąka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z serem pleśniowym

1. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki, obgotuj w osolonej wodzie. Marchewki obierz, umyj, pokrój na plasterki. Kiełbasę pokrój w krążki.
2. Miasto stop w rondelku, wsyp mąkę, wymieszaj, podsmaż. Wlej mleko, mieszając, zagotuj. Dodaj pokruszony ser pleśniowy, doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj (ser musi się rozpuścić). Przypraw.
3. Żaroodporną formę posmatuj olejem, posyp mąką. Układj warstwami na przemian zie,mniaki, marchewkę i kiełbasę, posypując solą i pieprzem. Zalej sosem i zapiekaj ok. 35 min.w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.01.2014 06:00
pyszna zapiekanka
Ewelina47 07.06.2013 20:45
z serem pleśniowym nie jadłam
miki47 24.03.2013 13:12
smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak