Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sobotni drożdżowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 3 szt
cukier waniliowy 1 op
masło lub margaryna 15 dag
olej 1 łyżka
bakalie
margaryna na kruszonkę
cukier na kruszonkę
mąka- na kruszonkę
cukier puder
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Sobotni drożdżowiec

W piątek wieczorem wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. W sobotę rano smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Przerzucamy ciasto z miski na blachę. Zagniatamy kruszonkę z margaryny, cukru i mąki. Posypujemy nią placek. Wstawiamy blachę do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 23.06.2011 22:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak