Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
cukier 12 łyżek
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka krupczatka 9 łyżek
masa
mleko 1 szklanka
cukier 5 łyżek
żółtko jajek 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
kakao 3 łyżki
spirytus 2 kieliszki
galaretka truskawkowa 2 sztuki
masło 1 kostka
czekolada kilka kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Pijak

CIASTO: Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec w temp. 180 st. przez 30 minut.
MASA: Zagotować większą część mleka. W mniejszej ilości rozpuścić żółtka, mąkę i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować ciągle mieszając. Masło zmiksować, dodawać po łyżce zimnego kremu, następnie dodać kakao i spirytus. Ciasto przekroić na pół, dać większą część masy, następnie wylać tężejącą galaretkę, przykryć drugą częścią ciasta posmarować drugą częścią masy i posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 30.07.2011 12:44
super
Justa32 29.07.2011 08:54
pychotka
Juleczka20 14.07.2011 07:11
pyszne to ciasto
marmar 23.06.2011 16:29
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak