Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOTLETY ARABSKIE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt
ciecierzyca 2 szklanki
mąka 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
woda 3\\4 szklanki
natka pietruszki 1\\4 szklanki
sól do smaku
olej do smażenia
Kolendra cała Prymat do smaku
pieczywo razowe 3 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: KOTLETY ARABSKIE

Ciecierzycę opłukać. Zalać wodą i pozostawić na noc. Odsączyć. Doprawić pietruszką i papryką. Dodać pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek, pokruszony chleb. Całość zmiksować na dość gładką masę. Można użyć również maszynki do mielenia mięsa. Do masy dodać mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pozostałe przyprawy. Dolać ok. 1/4 szklanki zimnej wody. W oddzielnym naczyniu rozrobić 2 łyżeczki proszku do pieczenia w pół szklanki wody. Dłonie moczyć w tym roztworze, a następnie formować kulki lub wałeczki z masy. W wysokim naczyniu rozgrzać olej. Falafel smażyć ma się w głębokim tłuszczu. Kulki lub wałeczki powinny smażyć się na głęboki złoty kolor.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorlil 02.08.2011 17:32
mniam
Anna146 21.07.2011 05:14
podoba mi się takie danie
Ania67 29.06.2011 12:06
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak