Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Góralka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 1/2 sztuki
jajko 4 sztuki
masa
mleko pół litry
mąka 5 dag
mąka kartoflana 5 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
cukier 8 dag
masło 1 kostka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Góralka

BISZKOPT: Wodę i margarynę zagotować. Dodać mąkę, ostudzić. Gdy wystygnie zmiksować jajka. Upiec dwa placki w 180 st. przez 25 minut.
MASA: W naczyniu ugotować szklankę mleka. W odlanym mleku rozpuścić mąkę zwykłą, ziemniaczaną. Następnie ubić całe jaja z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać rozpuszczoną mąkę ciągle mieszając, ubite jajka i mieszać aż będzie gęste. Dać do zimna. Utrzeć masło i dawać po łyżce zimnego kremu. Przełożyć góralkę i posypać na koniec cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 07.01.2012 11:25
pycha
Sylwia56
Sylwia56 29.11.2011 12:39
smaczne
agata1722
agata1722 14.09.2011 13:27
smakowita
Juleczka20 16.07.2011 06:59
to ja też się wprosze:)
pioge7 15.07.2011 19:32
zapraszam, robię w przyszłą sobotę :D
marchewka 15.07.2011 16:39
mniam, mniam, mniam poproszę góraleczkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak