Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron ryżowy z wołowiną 2

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

trawa cytrynowa 2 łodygi
czosnek 4 ząbki
Steki wołowe 80 dag
makaron ryżowy 25 dag
papryczki chili 2 szt.
cukier 1-2 łyżki
sos rybny 100 ml
ocet ryżowy 100 ml
sok z limonki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
kolendra 1 pęczek
ogórek sałatkowy 1 szt.
sałata 1 główka
olej 2 łyżki
kiełki fasoli mung 10 dag
orzeszki ziemne 7,5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: makaron ryżowy z wołowiną 2

Trawę cytrynową cienko obierz, miękki środek drobno posiekaj. 1 ząbek czosnku obierz i drobno pokrój. Steki opłucz, osusz, potnij w paseczki. Mięso przełóż do miseczki, oprósz pieprzem. Wymieszaj z trawą cytrynową i czosnkiem. Odstaw do zamarynowania. Makaron ryżowy pomocz 5 min. we wrzątku. Przelej zimną woda, dobrze osącz.
Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku. Chili oczyść z pestek, strączek drobno pokrój. Czosnek i chili wymieszaj z octem ryżowym, sosem rybnym i sokiem z limonki.
Ogórek obierz, pokrój w słupki. Kolendrę posiekaj. Opłukane kiełki wymieszaj z ogórkiem, makaronem ryżowym i kolendrą. Wyłóż na duży półmisek. Orzeszki ziemne grubo posiekaj. Dymkę oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej, porcjami wkładaj mięso, smaż na rumiano. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż dymki. Potem wymieszaj je z mięsem. Ułóż na warzywach. Posyp orzeszkami ziemnymi i skrop sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.12.2011 10:18
Podoba mi się :)
Krystyna32 26.06.2011 00:13
extra
Nina7 24.06.2011 22:27
Super połączenie przypraw, wołowiny i makaronu!
marta1371 23.06.2011 21:37
Muszę to przygotować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak