Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki w orzechowej panierce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
mleko gorące 3 łyżki
masło 5 dkg
żółtko jajek 4 szt
sól
pieprz
masło sklarowane 10 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
masło do smażenia
orzechy włoskie 1/4 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki w orzechowej panierce

Ziemniaki ciepłe obieramy,przepuszczamy przez maszynkę dodajemy gorące mleko,stopione masło,dwa żółtka,sól i pieprz i wyrabiamy gładkie ciasto,jeśli wyjdzie za miękkie dodajemy mąkę ziemniaczaną.Na wysypanej mąką stolnicy formujemy wałek z ciasta o średnicy 2,5 cm i kroimy go na niezbyt grube plastry.Każdy lekko obtaczamy w mące w pozostałych żółtkach a następnie panierujemy w orzechach wymieszanych z bułką tartą i smażymy z obu stron na sklarowanym maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.07.2011 16:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak