Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kremem budyniowym i mango

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mango 1
masło 350 gram
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
budyń śmietankowy 2
mleko 2 szklanki
cukier 3 łyżki
miód 2 łyżki
herbatniki 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem budyniowym i mango

Mango obrać i pokroić w niedużą kostkę, do małego garnka wrzucić pokrojony owoc, zalać wodą do jego wysokości i wsypać cukier, gotować w takim syropie na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. 100g masła rozpuszczamy i mieszamy w misce z herbatnikami i imbirem, powstałą masą wykładamy formę do tarty i pieczemy w 180 stopniach 10-15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Jedną szklankę mleka zagotowujemy, a w drugiej musimy rozmieszać budynie. Do gorącego mleka dodać rozmieszane budynie i energicznie mieszać trzepaczką, po zgęstnieniu zdjąć z ognia i wmieszać miód-wystudzić. W osobnej misce ubić resztę masła na puch i pomału po 2 łyżki dodawać dobrze ostudzony budyń-ciągle ubijając. Do gotowego kremu dodajemy odsączone mango i mieszamy, taką masę przekładamy na ostudzony spód tarty i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 11.06.2012 08:07
pyszna, uwielbiam tarty
Wiesława1 30.03.2012 06:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak