Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 3-3,5 szklanki
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta

Biga:
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki suchych drożdży
2/3 szklanki mąki

Składniki wymieszać w misce,przykryć i odstawić na noc.

Rano dodać wszystkie składniki ciasta i mieszać mikserem (ciasto ma lejącą się konsystencję więc przy mieszaniu dosypywać mąki tak by było bardziej elastyczne). Delikatnie (ręcznie) wmieszać posiekane (użyłam rozdrabniacza:P) oliwki i papryczkę. Gotowe przykryć i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie uformować dwa długie prostokąty, na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia zostawić jeszcze na pół h.
Piec w 200stopniach max 20min (sprawdzić w połowie czasu).

***
Przepis (na bułki ciabatty bez żadnych dodatków) znalazłam w internecie, gdzie przy pieczeniu trzeba było spryskać wodą ścianki piekarnika (pominęłam).
Ciabatta wychodzi delikatna w środku i z chrupiącą skórką (troszkę może wyjść twardawa). Ciasto nie powinno sie za długo wyrabiać bo wyjdzie \"gumowate\".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 02.04.2013 11:45
Kiedyś w Lidlu, teraz nie wiem czy jest, ale raczej tak.
Klausia 02.04.2013 11:07
wspaniała :) gdzie kupiłaś mąkę chlebową?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak