Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
cebula 2 sztuki
wędlina 20 dag
czosnek 2 ząbki
kalafior 1 sztuka
ser żółty 20 dag
sos
śmietana 4 łyżki
jajko 4 sztuki
oliwa 3 łyżki
masło do formy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

Ziemniaki obieramy i kroimy w plsterki, cebulę w wiórka, wędlinę w paseczki lub w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek miażdżymy, a kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i ukladamy warstwami: ziemniaki, cebulę, czosnek, wędlinę, ser żółty, kalafior. Składniki sosou mieszamy, doprawiamy i zalewamy nim zapiekankę. Zapiekamy calość około 40 min w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 05.04.2012 19:09
super
parysek10 28.02.2012 16:59
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak