Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowata babka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 200 g
mąka 250 g
margaryna Kasia 200 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
kulki czekoladowe 1,5 szk
kakao 1 łyżka
cukier 1/3 szk
woda 2 łyżka
gwiazdki cukrowe do dekoracji
Polewa: 1/4 kostka
margaryna 1/4 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata babka

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem.
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać do żółtek i dalej miksować na puszystą masę.

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę.

Kulki czekoladowe dodać do ciasta, wymieszać i na koniec dodać pianę i delikatnie wszystko połączyć.
Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 minut.

W międzyczasie przygotować polewę podgrzewając składniki na maleńkim gazie aby polewa się nie zagotowała.
Wystudzoną babkę polać polewą i posypać gwiazdkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 28.02.2013 10:25
pysznie wygląda
rjustysia 07.07.2012 13:19
Wygląda rewelacyjnie!
Ela15 19.01.2012 10:01
fajna
cooleczka 06.12.2011 10:46
apetycznie wygląda :)
cukiereczek 05.12.2011 08:55
chociaż piegowata to i tak piękna
1j1o1l1a1 22.06.2011 20:45
dekoracyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak