Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kilograma
podgardle surowe 0,5 kilograma
wątróbka wieprzowa 0,5 kilograma
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebule 2 sztuki
kajzerka 2-3 sztuki
jajko 6-8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 6-8 ziaren
Gałka muszkatołowa cała Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat
Gorczyca biała cała Prymat 1/3 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2-3 łyżeczki
seler 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny

Łopatkę i podgardle kroimy na mniejsze kawałki, rumienimy na patelni - nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z podgardla. Zrumienione mięso przekładamy do garnka, na tłuszczu podsmażamy do lekkiego zrumienienia pokrojoną na ósemki obraną cebulę, dokładamy obrane warzywa korzeniowe, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy ok. 1,5 szkl. wody i dusimy do miękkości. Kiedy mięso jest już miękkie na wierzchu układamy oczyszczone kawałki wątróbki i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min.. Całość odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. W sosie z duszenia namaczamy suche bułki. Gdy nasiąkną mielimy je razem z mięsem, wątróbką i warzywami - robimy to 2;3 - krotnie - pamiętajmy o usunięciu liści laurowych i ziela. Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i wbijamy jajka, dokładnie wyrabiamy. Po wyrobieniu próbuję czy masa jest dość słona - po upieczeniu aromat suszonych przypraw będzie bardziej wyrazisty więc ostrożnie z ich dosypywaniem. Foremki, ja używam keksówek, wysmarować roztopionym smalcem i wysypać tartą bułką. Napełnić masą mięsną do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić mokrą ręką albo łyżką. Pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 19.12.2011 18:56
świetnie wygląda
SmacznaPyza 05.07.2011 10:48
Bart, wcale nie tak bardzo - takie wrażenie robi pewnie mój długi, dokładny opis a poza tym przynajmniej wiesz co jesz a nie jakieś paskudztwo z puszki :-)
Bart 04.07.2011 22:25
ale pracowity...
SmacznaPyza 03.09.2010 09:16
a ja muszę wyciągną kawałek zamrożony z Wielkanocy, zapomniałam o nim, a chętnie zjemy
Ewa104 02.09.2010 20:07
Zapisałam przepis i muszę wypróbować taki pasztecik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak