Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg poprzerastanej łopatki wieprzowej

    1,5
  • kg podgardla wieprzowego

    0,5
  • kg wątróbki wieprzowej

    0,5
  • marchewki

    2
  • pietruszka korzeń

    1
  • cebule

    2
  • wysuszone bułki typu kajzerki

    2-3
  • jajek

    6-8
  • liście laurowe

    3
  • ziarenek ziela angielskiego

    6-8
  • łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

    2
  • łyżeczki mielonego pieprzu

    2
  • zmielonych jagód jałowca

    1/3
  • łyżeczki zmielonej gorczycy

    1/3
  • łyżeczki zmielonej kolendry

    1/4
  • łyżeczki zmielonej papryki

    1/2
  • łyżka suszonego majeranku

    1
  • soli (ok. 2-3 łyżeczek - trzeba spróbować)

    trochę
  • seler

    1 kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę i podgardle kroimy na mniejsze kawałki, rumienimy na patelni - nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z podgardla. Zrumienione mięso przekładamy do garnka, na tłuszczu podsmażamy do lekkiego zrumienienia pokrojoną na ósemki obraną cebulę, dokładamy obrane warzywa korzeniowe, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy ok. 1,5 szkl. wody i dusimy do miękkości. Kiedy mięso jest już miękkie na wierzchu układamy oczyszczone kawałki wątróbki i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min.. Całość odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. W sosie z duszenia namaczamy suche bułki. Gdy nasiąkną mielimy je razem z mięsem, wątróbką i warzywami - robimy to 2;3 - krotnie - pamiętajmy o usunięciu liści laurowych i ziela. Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i wbijamy jajka, dokładnie wyrabiamy. Po wyrobieniu próbuję czy masa jest dość słona - po upieczeniu aromat suszonych przypraw będzie bardziej wyrazisty więc ostrożnie z ich dosypywaniem. Foremki, ja używam keksówek, wysmarować roztopionym smalcem i wysypać tartą bułką. Napełnić masą mięsną do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić mokrą ręką albo łyżką. Pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia56

19.12.2011 18:56
świetnie wygląda

SmacznaPyza

05.07.2011 10:48
Bart, wcale nie tak bardzo - takie wrażenie robi pewnie mój długi, dokładny opis a poza tym przynajmniej wiesz co jesz a nie jakieś paskudztwo z puszki :-)

Bart

04.07.2011 22:25
ale pracowity...

SmacznaPyza

03.09.2010 09:16
a ja muszę wyciągną kawałek zamrożony z Wielkanocy, zapomniałam o nim, a chętnie zjemy

Ewa104

02.09.2010 20:07
Zapisałam przepis i muszę wypróbować taki pasztecik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat