Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z kiszoną kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
drożdże 60 g
mleko ciepłe 1/2 l
masło 150 g
jajko 2 szt
sól 1 łyżeczka
cukier do smaku
Nadzienie:
cebula 5 szt
masło sklarowane 40 g
boczek 25 dag
DODATKOWO:
żółtko jajek 2 szt
mleko 2 łyżki
kapusta kiszona 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z kiszoną kapustą

Makę przełożyć do miski. Pokruszone drożdże i cukier rozmieszać w połowie szklanki letniego mleka. Wlać do zagłębienia w mące, dodać odrobinę mąki i przygotować zaczyn. Odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać jajka, masło, mleko, sól i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Kapustę drobno posiekać i dodać do podsmażonej cebuli. Dusić 10 min. Schłodzić. Boczek pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować i podzielić na pół. Blachę wysmarować tłuszczem. Jedną połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce, podciągnąć brzegi. Kapustę z cebulą ułożyć na cieście, na wierzch położyć plastry boczku. Drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na wierzch, docisnąć. Żółtka wymieszać z mlekiem i posmarować ciasto. Piec 50 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 24.11.2013 15:00
pomysłowe))
barbara11561 26.09.2013 14:05
ciekawy przepis,dla mnie nowość:)
olkaaa 08.03.2013 07:32
ciekawy pomysł
alaaa 02.04.2012 09:03
jestem ciekawa smaku
Kuchareczekjeden 01.02.2012 20:26
pychotka
AgaS10 31.01.2012 08:47
fajny przepis:)
kate.500 30.01.2012 08:12
pycha
Ela15 18.01.2012 09:43
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak