Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenne razowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 250 gram
woda letnia 125 mililitrów
drożdże 25 gram
sól 1 łyżeczka
fruktoza 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżkaa

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenne razowe

Z drożdży świeżych, 1/2 szklanki wody, łyżeczki fruktozy i łyżki mąki robię zaczyn. Odstawiam na jakieś 15 minut by \"ruszył\". Drożdże instant bezpośrednio do mąki. Do miski przesiewam 220 g mąki (do wszelkich drożdżowych ciast zawsze przesiewam mąkę, nawet tą z otrębami, żeby ją napowietrzyć. Po prostu na końcu wsypuję to co zostaje na sitku.), dodaję do niej oliwę i łyżeczkę soli, wlewam zaczyn i zagniatam. Jeśli wyjdzie za luźne można podsypać mąką. Odstawiam w misce pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Po tym czasie przegniatam jeszcze raz ciasto i formuję z niego trzy małe wałeczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie piekę 15-20 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eeee 05.07.2012 14:23
super
safcia 01.06.2012 21:11
pyszne tez robie sama bulki
mela25 22.05.2012 08:25
rewelacyjnie wyglądają :)
eeee 21.05.2012 09:08
Musza byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak