Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane bakłażany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
mięso mielone 500 gram
cebula 2 sztuki
czosnek 2 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
sól do smaku
grzyby leśne 200 gram
koncentrat pomidorowy do smaku
ser żółty 200 gram
natka pietruszki do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku
oregano do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bakłażany

Bakłażana wydrążyłam z tego gumowatego środka, zostawiłam tylko to twarde przy skórce i powstałe łódeczki posoliłam. Po 15 minutach trzeba wytrzeć sok, który puścił bakłażan, to nie będzie gorzki.
A teraz nadzionko, czyli… otworzyłam lodówkę i użyłam wszystkiego co mi się pod rękę nawinęło, byleby do siebie pasowało w efekcie końcowym. Mi się nawinęły:
- grzybki w sezonie jak najbardziej leśne, ale równie dobrze mogą to być pieczarki. Pokroiłam je w kosteczkę i usmażyłam,
- cebulka, czosnek, również w kostkę i zeszkliłam,
- czerwona papryka – kostka, patelnia, chwilę podsmażyć,
- mięsko mielone – ja użyłam akurat z szynki, ale co kto lubi. Usmażyć na patelni, aż odparuje trochę i stanie się „sypkie”.
Zawsze przy takich potrawach smażę wszystko oddzielnie, a później dopiero łączę w jednym garze, ale już bez smażenia. Jak połączę to doprawiam. Sól, pieprz, oregano, bazylia. Dodaję koncentratu pomidorowego, na wyczucie, zależy ile nadzienia wyszło. Do tego wrzucam jeszcze ser żółty pokrojony w kostkę, bo fajnie się topi i dużo posiekanej natki pietruszki. Mieszam wszystko dokładnie i nadziewam łódeczki oberżynowe i układam w naczyniu żaroodpornym. Na koniec posypuję startym serem i wstawiam na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 17.05.2012 22:14
fajnie wyglada
Agiatis 11.05.2012 23:02
ślinka cieknie na sam widok!
Agata B 02.05.2012 17:47
uwielbiam bakłażany ale takich jeszcze nie jadłam
ewka1978 26.04.2012 08:10
Smakowicie wygląda
dorotka0000025 01.07.2011 13:30
musze zrobic a monza zamienic na cukinie?
szyba 22.06.2011 17:54
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak