Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta a la Tatin

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 12 szt
pomidory suszone w zalewie 9 szt
cebula 60 dag
cukier 3 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
oliwa do smażenia
ciasto francuskie 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta a la Tatin

1. Pomidory rozetnij na połówki, ułóż na blasze powierzchnią przecięcia do góry. Oprósz solą, pieprzem, łyżka cukru i ziołami. Piecz 45 min w temp 150 stopni. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj łyżkę cukru.
2. Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni, dodaj resztę cukru, skarmelizuj. Do karmelu przełóż pomidory, chwilę podgrzewaj. W formie do zapiekanek rozłóż cebulę, na niej ułóż pomidory powierzchnią przeciętą do dołu.
3. Pomiędzy pomidory powtykaj suszone pomidory, polej karmelem z patelni. Ciasto lekko rozwałkuj, przykryj składniki w formie. Ponakłuwaj. Piecz 30 min w temp 200 stopni. Tartę wyłóż na półmisek. Posyp parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 16.06.2013 21:48
bardzo fajny pomysł na obiad
berys18 28.05.2013 11:08
z chęcią bym spróbowała
Jodaj 21.01.2013 09:42
suuuper :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak