Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowiec z galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szkl
jajko 5 szt
mąka 2,5 szkl
masło ekstra 30 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 1/2 l
truskawki 1 kg
galaretki pomarańczowe 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowiec z galaretką

20 dag masła rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na spód blachy, następnie na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne. Pieczemy w temp. 180*C 30 minut. Po upieczeniu studzimy. Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Pozostałe masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksujemy. Na cieście układamy truskawki przekrojone na pół, następnie na truskawki wykładamy masę budyniową. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 17.10.2011 21:35
rewelacja
rosik93 03.07.2011 21:25
Mniam.
marmar 22.06.2011 15:53
zjadłbym coś takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak