Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto daktylowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

daktyle 25 dkg
migdały 15 dkg
masło 5 dkg
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto daktylowe

Żółtka ucieramy z cukrem do białości robimy to nad parą i nie przerywając ucierania porcjami dodajemy masło.Do gładkiej puszystej masy wsypujemy oczyszczone z pestek i cienko posypane daktyle i sparzone obrane skórki i zmielone migdały a na koniec dodajemy ubitą z białek pianę wcześniej wymieszaną z mąką ziemniaczaną.Delikatnie wszystko mieszamy.Przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 19.07.2011 08:23
Z daktylami ciasto musi być smaczne.
Małgorzata113 22.06.2011 10:12
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak