Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polenta po polsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 25 dkg
twaróg 35 dkg
mleko 2 szklanki
masło 3 łyżki
śmietana gęsta 3 łyżki
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cukier
sól
pieprz
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: polenta po polsku

kaszę kukurydzianą gotujemy na gęsto na mleku z dodatkiem masła,soli,gałki muszkatołowej i łyżeczki cukru.Twaróg ucieramy drobno z posiekanymi dymkami,jajkami i śmietaną,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Formę do zapiekania natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą i układamy cienkimi warstwami kaszę i masę serową.Z wierzchu posypujemy wiórkami zimnego masła i zapiekamy 30 min w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.08.2011 07:38
Ciekawy przepis.
Małgorzata113 22.06.2011 10:11
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak