Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowo-czekoladowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier drobny 1/3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
krem czekoladowy
masło 200 gram
masa krówkowa kakaowa 400 gram
orzechy 1 szklanka (dowolnych)
Masa truskawkowa:
truskawki świeże 2 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier puder 3 łyżki
masa Biala:
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
serek homogenizowany 400 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo-czekoladowe

dalsza część składników :
dodatkowo galaretkę truskawkową
kilkanaście ładnych truskawek opłukanych i obranych z szypułek
herbatniki
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Z podanych składników przygotować ciasto na biszkopt i upiec w tortownicy o śr. 26 cm.Tortownicę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Masło spienić mikserem, dodać masę krówkową i przez chwilę miksować. Orzechy rozdrobnić blenderem lub wysypać na ścierkę i utłuc wałkiem.Wymieszać z masą i wyłożyć na biszkopt.Na krem wyłożyć warstwę herbatników. Przygotowanie masy truskawkowej: truskawki opłukać i usunąć szypułki. Serek spienić mikserem dodać cukry, zmiksowane truskawki i żelatynę przestudzoną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wodzie . Dokładnie wymieszać i wstawić do chłodziarki ,aby lekko stężało.Wyłożyć masę na herbatniki i położyć warstwę truskawek. Przygotowanie masy białej: Serek spienić mikserem z cukrami i wymieszać z przestudzoną żelatyną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody .Masę wylać na truskawki i wstawić do lodówki aby stężało .Wierzch udekorować tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 13.10.2013 08:27
ależ cudeńko
AURELKA 01.09.2013 19:45
ciasto pierwsza klasa
jerzy3 27.06.2013 12:09
wygląda fajnie
plocia 10.05.2013 22:23
Czekoladowego sernika na zimno jeszcze nie miałam, dobre ?
Katarzyna59 13.09.2012 10:53
bajeczne
PaniMISIOWA 20.12.2011 10:44
wspaniałe kolory
mic 12.12.2011 21:50
pieknie się prezentuje
mic 12.12.2011 21:50
pieknie się prezentuje
gwiazdka2012 22.06.2011 10:59
wygląda pysznie :)
ewasylwia 22.06.2011 10:58
piękne i pyszne
Gosia40 22.06.2011 10:34
Zgadzam się z Emilią - idealny deser na upalne, letnie dni:)
emilia11 22.06.2011 09:00
idealany deser na lato:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak