Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklawa Grecka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opakowanie mrożonego ciasta fi 1 szt
masła 25 dag
posiekanych orzechów wł 50 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cukru 5 łyżek
cynamonu 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Baklawa Grecka

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 50 minut


Syrop:

• 20 dag cukru

• 5 łyżek miodu

• sok i skórka z 1 cytryny


Etapy przygotowania

1. Ciasto filo rozmrozić. Masło stopić. Orzechy wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Blachę posmarować masłem. Na dnie ułożyć 3 placki jeden na drugim, smarując je najpierw stopionym masłem.

2. Położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem. Powtórzyć czynności. Na koniec położyć warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem. Pokroić na kawałki.

3. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Cukier, miód, skórkę i sok z cytryny zagotować ze szklanką wody. Wrzącym syropem polać baklawę, piec jeszcze 10 minut w temp. 160 stopni C.

Można też zrobić z ciasta francuskiego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak