Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚMIETANOWIEC Z KAWĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
masło 70 gram
jaja 5 sztuk
likier kawowy 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
śmietana 30% 2 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
porzeczki czarne 500 gram
zagęstnik do bitej śmietany 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: ŚMIETANOWIEC Z KAWĄ

Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić, połączyć z masą. Dodać kawę i likier. Wymieszać - nałożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu papier oderwać od ciasta. Masa: porzeczki oczyścić. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem oraz zagęstnikiem do bitej śmietany. Bitą śmietanę pomieszać z porzeczkami. Ciastem wyłożyć blaszkę. Do foremki z ciastem nałożyć bitą śmietanę z owocami, przykryć wystającym kawałkiem ciasta. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak