placek pleśniak

placek pleśniak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • żółtka

    5 szt
  • margaryna

    1,5 kostki
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 saszetka
  • kakao

    2-3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • białka

    5 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

wszystkie składniki ciasta razem wyrobić.Ciasto podzielić na 3 części.Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną blachę, do drugiej dodać kakao - wyrobić.I teraz jedną część białą i kakaową włożyc do zamrażarki na około 1 godz. Na ciasto wyłożone na blachę rozsmarować dżem, potem zetrzeć ciasto kakaowe na tarce na dużych oczkach.Ubić pianę z białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijać.Ubitą pianę wylać na ciasto kakaowe a następnie zetrzeć jasne ciasto.Piec w lekko nagrzanym piekarniku w temp. 160-170 st około 45-50 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat