Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gofry drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
drożdże 1 dag
cukier wanilinowy 2 łyżki
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
mleko 280 ml

Przepis i sposób przygotowania na: gofry drożdżowe

Mąkę przesiewamy do miski następnie wykruszamy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy pojawią się pęcherzyki wlewamy resztę mleka oraz dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 min(w ciepłe miejsce). Żółtko mieszamy ze stopionym ale przestudzonym masłem i mieszamy z podrośniętym ciastem. Całość miksujemy ciasto przykrywamy odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak