Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z mandarynkami i bitą czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 op
kremówka 2 szkl
cukier puder 3 łyżki
czekolada biała 0,5 szt
zagestnik do smietany 2 szt
mandarynki 4 szt
gorzka czekolada do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z mandarynkami i bitą czekoladą

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dodając cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na dużej blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni. Piecz 20 min.
2. Biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasto ciasno zwiń. Odłóż do wystudzenia. Mandarynki obierz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę potnij na kawałki. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Białą czekoladę zetrzyj, połącz z kremem.
3. Zimny biszkopt rozwiń, posmaruj kremem (kilka łyżek odłóż). Posyp kawałeczkami mandarynek. Zwiń. Posmaruj odłożonym kremem. Udekoruj startą gorzką czekolada i mandarynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak