Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza domowa (krucha)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
drożdże 10 g
oliwa 2 łyżki
pomidory 1 szt
ser mozarella 100 g
miód 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
bazylia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza domowa (krucha)

Drożdże rozpuścić w 100 g wody, dodać miód
Dodać mąkę i oliwę (2 łyżki), wymieszać i ugnieść na miękkie ciasto
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować cienko ciasto.
Rozlać oliwę na blasze i polożyc pizzę.
Dodać na górę pomidory w plastrach lub w formie sosu ( pokrojone w małą kostkę pomidory bez ziaren z czosnkiem i bazylią gotować chwilę na patelni do zgęstnienia, przecedzić przez sitko ugniatając łyżką)
Dodać mozzarellę
Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury jaka da radę i piec (u mnie 250 st C na 14 minut)
Przed podaniem rozkruszyć bazylię na wierzchu ( pieczona razem z pizzą będzie trochę sucha, chyba, że damy ją pod sos i ser)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 22.06.2011 22:15
miód? o! proszę, coś nowego ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak