Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól
pieprz
olej 1 szt.
jogurt naturalny 1 szt.
mąka 3-4 łyżki
cebula 1-2 szt.
jaja 1-2 szt.
ziemniaki 1 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Żeby uniknąć rozlewu krwi, można użyć robota kuchennego i polecam do ucierania używać tarcz również o grubych oczkach. Placki są znakomite utarte także na grubszej tarce. Cebulę można dodać utartą na surowo, jak również pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor. Jeżeli dodajemy cebulę surową, to mieszamy ją z utartymi ziemniakami i ew. zalewamy wrzącym mlekiem. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajo, sól i pieprz. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Powinny być dość cienkie. Jeżeli ucieramy ziemniaki na grubej tarce, to możemy do masy dodać oprócz cebuli - posiekaną natkę pietruszki. Placki można podawać polane jogurtem naturalnym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak