Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto z truskawkami

Biszkopt:
4 jaja
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka do formy

Dodatki:
3/4 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
2 opakowania kremu śmietankowego, jogurtowego lub waniliowego (+ woda lub mleko do kremu)


Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodawać na przemian mąke i pianę z białek i delikatnie mieszać. Gotowe ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę do ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut. Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyc na wystudzony biszkopt, na krem położyć odszypułkowane, umyte i osączone truskawki. Truskawki lekko wcisnąć w krem (nie wypłyną po zalaniu galaretką). Całość wstawić do lodówki, żeby się nieco zestalił krem. W tym czasie przygotować galaretkę i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zestalenia. Podane składniki wystarczą na dużą blache. Krem robiłam bez dodatku masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 22.05.2012 18:38
Każde ciasto z truskawkami uwielbiam
ben-ka 02.04.2012 13:48
Jakie pyszności !!!!
Sarenka 11.03.2012 10:46
Zjadłoby się do kawki :P
anemon 27.06.2011 07:22
Szkoda, że sezon truskawkowy już się kończy.
smakowita 21.06.2011 23:10
Smacznie wygląda to ciastko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak