Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pollo frito a\'la criolla

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 70 dag
mąka pszenna ½ szklanki
mąka kukurydziana ¼ szklanki
cebula 1 szt.
pomarańcza 1 szt.
limonka ½ szt.
czosnek 5 zabków
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pollo frito a\'la criolla

Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i starannie osuszyć. Następnie pokroić na paski o szerokości 1,5 – 2 cm i przełożyć do szklanego naczynia.

Sok z pomarańczy połączyć z sokiem z limonki, cebulą i czosnkiem przeciśniętymi przez praskę oraz z przyprawami: łyżeczką soli, łyżeczką kminku mielonego, połową łyżeczki papryki słodkiej mielonej i kilkoma rozgniecionymi ziarnami ziela angielskiego. Wymieszać i tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka. Przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką pszenną. Paski kurczaka wyjmować z marynaty i obtaczać w mąkach. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 29.08.2011 12:44
mniam
Ela15 04.08.2011 20:30
super
pawel6 26.06.2011 10:03
Nie przepadam za kminkiem, ale w takim połączeniu smacznie się zapowiada:)
Misiek1 24.06.2011 22:23
Super przepis!
Nina7 23.06.2011 22:06
Ciekawa marynata do kurczaka!
tatiana2 23.06.2011 21:12
Wygląda bardzo apetycznie :)
suzana 21.06.2011 11:20
świetne
Emilia22 21.06.2011 11:18
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak