Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baba szafranowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 15 dkg
masło 15 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 2/3 szklanki
żółtko jajek 10 szt
drożdże 5 dkg
Szafran nitki Prymat szczypta
rodzynki 5 dkg
skórka pomarańczowa smażona 5 dkg
lukier cytrynowy
wódka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: baba szafranowa

Szafran moczymy w łyżce wrzątku,po chwili dodajemy wódkę mieszamy,przykrywamy i odstawiamy.Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru z łyżką mąki i ciepłym mlekiem i odstawiamy by wyrosły.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Do miski z mąką wlewamy wyrośnięty rozczyn i kogel mogel,mieszamy i wyrabiamy 15 min,następnie dodajemy letnie masło szafran,skórkę pomarańczową oraz sparzone i osuszone rodzynki.Wszystko mieszamy i starannie wyrabiamy.Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk napełniamy nim formę do bab z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,następnie wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.Gotową delikatnie wyjmujemy z formy a gdy przestygnie polewamy lukrem cytrynowym gotowym lub zrobionym ze szklanki cukru pudru i 3 łyżek soku z cytryny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 12.07.2011 08:29
Bardzo luksusowa baba na ekstra okazje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak